To top
8 nov

De Sinterklaas discussie

Ik heb al die jaren me voorgenomen niet te mengen in de Sinterklaas discussie maar nu ga ik het toch doen..

Wat ik vindt van Sinterklaas?
Ben ik voor of tegen Piet?
Aan welke kant sta ik?

Ik wil iets anders!
Iets anders, ja dat willen we uit eindelijk allemaal want als we het ergens niet over eens kunnen worden is het wel dit onderwerp.
Nee ik bedoel letterlijk ik wil iets anders.
Ik wil SANTA CLAUS!
Ik sta aan de kant van de kerstman.
Nee, geen typ fout, nee geen Sinterklaas maar Santa Claus voor mij!

Waarom een oude man kiezen die slechts 1 paard heeft als je kan kiezen voor een oude man die 8 rendieren heeft!
Hoe meer hoe beter zou een kind zeggen.
Het gaat hier tenslotte om de kinderen hun kinderfeest, toch?
Een paard die over de daken kan lopen is net zo onrealistische als rendieren die kunnen vliegen dus dat is mooi een discussie punt minder!

En waarom eren we een man die niet eens een vrouw heeft en nog erger (in mijn ogen) die beweerd een kindervriend te zijn maar die zelf niet eens kinderen heeft!!!
Geef mij maar een verhaal waar een vrouw aanwezig is die wat te zeggen heeft, want wees nou eerlijk dat glazen plafond is er bij die oude knakker die wij Sinterklaas noemen aanwezig.
Dus waar zijn al mijn geëmancipeerde vrouwen die daar een mening over hebben?

Nog een leuke bijkomstigheid van Santa Claus .. meer films!
Ik ben dol op kerstfilms en wie is dat nou niet?
Hoe meer films je kan bekijken van je gelieve Sint Nicholas hoe beter toch!?

Het leeft meer onder de hele gemeenschap.
Hoe ik dat bedoel?
Met kerst hebben we de kerstboom, de kerstversiering in huis en sommige versieren letterlijk hun hele huis.
Hoe leuk is het om als kind te geloven in een Sint Nicholas waar over de hele wereld (zo goed als) iedereen hun hele huis voor versierd!
Wat hebben we nu met Sinterklaas? Regen? En een paar jutte zakken? En pepernoten die inmiddels toch al het hele jaar te koop zijn!
Ik zeg doe mij maar een huis dat van binnen en buiten versiert is, sneeuw als kenmerk van het jaargetij en mooie kerst sokken in plaats van die lelijke jutte zakken.

En wist je dat ik het de hele tijd al over 1 en dezelfde man heb?
Nee?
Sinterklaas en de kerstman zijn dezelfde man!
Je geloofd me niet he?
Oke laten we nu eens ECHT terug gaan in de tijd..

De legende de held: Sint Nicolaas

De legende van Santa Claus is honderden jaren terug te voeren tot een monnik genaamd Sinterklaas.
Er wordt aangenomen dat Sint Nicholas rond 280 na Christus werd geboren in Patara, in het land wat wij nu kennen als Turkije.
Hij werd bewonderd voor zijn vroomheid en vriendelijkheid, Sint Nicolaas werd hierdoor het onderwerp van vele legendes.
Er wordt gezegd dat hij zijn geld weggaf om de armen en zieken te helpen.
Een van de bekendste verhalen over Sint Nicholas is dat hij 3 arme zussen redde van de verkoop tot slavernij of prostitutie door hun vader te betalen met een bruidsschat zodat zij konden trouwen.
Zijn feestdag wordt gevierd op de verjaardag van zijn overlijden, 6 december.
In de Renaissance werd Sint Nicolaas de populairste heilige in Europa.
Zelfs na de protestantse hervorming, een tijd waar de verering van heiligen begon te worden ontmoedigd, hield Sint Nicholas een stabiele reputatie, vooral in Nederland.

Maar hoe kwam Sint Nicolaas in Amerika terecht?
Sint Nicholas kwam in Amerika aan het einde van de 18e eeuw.
In december 1773 en in 1774 meldde een New Yorkse krant dat verschillende Nederlandse families zich hadden verzameld om zijn sterfdag te eren.
De naam Santa Claus is voort gekomen uit Nick’s Nederlandse bijnaam Sinterklaas.
In 1804 nam een lid van de New York Historical Society een houtsneden (een afdruk gemaakt van een blok hout met een ontwerp erop dat op papier wordt gedrukt) van Sint Nicholas mee naar de jaarlijkse bijeenkomst van de vereniging.
De achterkant van de prent heeft nu bekende Santa-afbeeldingen, waaronder kousen gevuld met speelgoed en fruit dat boven een open haard hangt.
In 1809 kwam het boek The History of New York van Washington Irving uit en in zijn boek The History of New York hij schetste daar Sint Nicholas als beschermheilige van New York.
Naarmate hij bekender werd, werd hij beschreven als een schurk met een blauwe driekantige hoed, rood vest en gele kousen tot een man met een hoed met brede rand en een ‘Flemish trunk hose’ volle, tasachtige rijbroek die het lichaam bedekt vanaf de taille tot het midden van de dij of lager, soms met de kousen in één stuk bevestigd, gedragen door mannen in de 16e en 17e eeuw.

Waarom Santa Claus zijn uiterlijk verschilt met dat van Sinterklaas
Santa Claus kwam grotendeels aan zijn uiterlijk door een bisschoppelijke minister genaamd Clement Clarke Moore
Hij schreef in 1822 een kerstgedicht voor zijn dochters “Een verslag van een bezoek van Sinterklaas.” Later werd dit gedicht ook wel bekend als “The Night Before Christmas”.
Hij omschreef de Santa claus namelijk als een vrolijke oude elf met een gezet figuur en het bovennatuurlijke vermogen om een ​​schoorsteen te beklimmen.
Zijn gedicht bracht ook met zich mee dat Santa Claus op kerstavond van huis naar huis vliegt in een arrenslee onder leiding van acht vliegende rendieren.

Hoe kwam Amerika aan zijn “levende kerstman”?
Dat kwam omdat er een winkel in Philadelphia in het jaar 1841 reclame maakte dat men bij hen een levensgrote Santa Claus-model konden zien.
Het was daarna slechts een kwestie van tijd voordat winkels kinderen en ouders begonnen te trekken met dezelfde verleiding “een levende kerstman”

Santa Claus kreeg zijn uiterlijk zoals wij hem nu kennen door de politieke cartoonist Thomas Nast, Nast gebruikte Moore’s gedicht om de eerste gelijkenis te maken die past bij beeld van de kerstman zoals wij hem nu kennen, een ronde, vrolijke man met een volle, witte baard, die een zak met speelgoed voor gelukkige kinderen vasthield.
Niet alleen gaf Nast Santa Claus een felrood pak met witte vacht maar hij gaf hem ook een werkplaats op de Noordpool, elven en zijn vrouw, mevrouw Claus.


Hoe komt Sinterklaas aan de kenmerken zoals wij die kennen?

De sinterklaas zoals wij hem kennen wordt ook wel vergeleken met god Wodan.
God Wodan had een staf en een wit achtbenig paard en wordt vaak afgebeeld met een lange baard en een puntige hoofddeksel.
God Wodan vloog door de lucht op een wit achtbenig paard en de Sinterklaas zoals wij hem kennen verplaatst zich over de daken op een wit paard.
Waarom Sinterklaas zich over de daken verplaatst?
Omdat hij als gulle gever nooit gezien wilden worden.

Maar wanneer kreeg hij helpers?
De Nederlandse geschiedenis zegt niks over helpers tot in 1850 de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman in zijn voorleesboek Sinterklaas een knecht, een stoomboot en een intocht gaf.
Die knecht had in zijn boekje nog geen naam, de meest regionale namen bleven nog lange tijd in gebruik.
Zo heette hij bijvoorbeeld Jan de Knecht, Trappadoeli, Nicodemus, Assiepan, Sabbas, Hans Moef, Pikkie, Robbert, Krik-krak, Micheltje, Hansje van Vese of Hansje van Kese, Jacques Jour of Sjaak Sjoor.
Om een lang verhaal kort samen te vatten, de “traditie” waar de meeste zich zo aan vasthouden is dus eigenlijk helemaal geen traditie en het komt ook niet voort uit het mooie religieuze verhaal van de heilige Sint Nicolaas maar slechts uit een voorleesboek van een onderwijzer.

Eind stand is mijn keuze voor Sante Claus helemaal niet zo raar toch?
Helemaal niet nu jullie weten dat het dezelfde man is die wij Sinterklaas noemen.

Ik ben fan, fan van Sante Claus dat is mijn antwoord.Querine Noelle van Wijk

fashionstatementsbyq@gmail.com

15 Comments
 • nicole orriens

  Interessant om te lezen. Persoonlijk heb ik liever Sinterklaas, maar je argumenten voor Santa Clause zijn prima.

  26 november 2017 at 15:43 Beantwoorden
 • Jamey

  Haha ik ben ook pro Santa Claus! Veel leuker en minder gezeur.

  6 december 2017 at 09:22 Beantwoorden
 • Tamara

  Ik ben ook team kerstman veel gezelliger en leuker liever pakjes onder de boom dan in een vieze schoen

  6 december 2017 at 10:05 Beantwoorden
 • Anouk

  Ik hou wel van kerstfilms met de kerstman, ook in Scandinavië wordt kerst op een andere manier gevierd dan hier. Persoonlijk vind ik een heleboel overal van, maar probeer ik zoveel mogelijk mijn mond te houden :p Vind dit wel een heel leuke blog met een uniek standpunt dus chapeau! 😀

  6 december 2017 at 10:14 Beantwoorden
 • Natalie

  Ik vind Kerst gezelliger, maar ben de hele discussie van de Sinten en Pieten een beetje beu! 😀 Waar is de tijd dat alles nog zo kinderlijk en onbezonnen mocht zijn!

  6 december 2017 at 10:15 Beantwoorden
 • nicole orriens

  Ik kan me wel voorstellen ook dat mensen afhaken op Sinterklaas vanwege alle gezeur er om heen. De Kerstman is minder beladen.

  6 december 2017 at 10:42 Beantwoorden
 • Lodi

  Met familie in Amerika is santa claus ook altijd besproken hier en zullen wij als de jongens te groot zijn voor sinterklaas ook over gaan op cadeaus’s met de kerst. Nu vieren we sinterklaas.

  6 december 2017 at 10:56 Beantwoorden
 • Patricia

  Ik ben het met Jamey eens 🙂 Laten we vanaf volgend jaar gewoon Santa Claus verwelkomen 🙂

  6 december 2017 at 11:57 Beantwoorden
 • Kiki Hasselton

  Ik heb meer met kerst, maar dat is ook omdat ik geen kinderen heb. Ik moet er wel bij zeggen dat ik de hele maand december wel snel een moetje vind worden. Een verplichting. Qua sinterklaas heb ik daar zeker wel een mening over, maar ik word erg moe van al dat gezeur en commentaar overal. Dan is de kerstman inderdaad een goede oplossing. Go Santa Claus!!

  6 december 2017 at 12:48 Beantwoorden
 • Debbythechocoholic

  Wat een leuke weetjes/ feitjes allemaal. De basis van Sinterklaas wist ik al, maar de bijkomende informatie niet. Het gedeelte over de Kerstman wist ik al zeker niet.
  Ik ben opgegroeid met beiden, maar sinds ik geen kind meer ben wordt Sinterklaas niet meer gevierd. Je mag me dus in “Team-Santa Claus” plaatsen.

  6 december 2017 at 15:25 Beantwoorden
 • Dyonne Bakker

  Ik vind kerst vaak leuker dan Sinterklaas. Nu er steeds discussies zijn over Sinterklaas al helemaal.

  6 december 2017 at 16:28 Beantwoorden
 • Tania

  Hahaha heel leuk geschreven. Ik ben ook meer voor de kerst. Echt een gezellige periode

  6 december 2017 at 17:26 Beantwoorden
 • Laura Martens

  Heel leuk geschreven! Dit vond ik echt een leuke blog om te lezen. Ik houd zelf niet zoveel van sinterklaas en doe er weinig mee. Kerst is wel echt mijn ding!

  6 december 2017 at 20:33 Beantwoorden
 • Sabine

  Ja goed hoor. Ik ben dat gedoe rondom sinterklaas en zwarte piet ook wel zat. Als je gewoon voor kerst en de kerstman kiest, heb je daar ook geen last meer van! 🙂 Makes sense !

  6 december 2017 at 21:35 Beantwoorden
 • Maaike

  Ik vind los van de discussie sinterklaas een heerlijk geweest met kinderen. Voor mij hoeven dus kerstcadeaus ook gewoon eigenlijk niet.leuk om die geschiedenis eens te lezen.

  10 december 2017 at 12:54 Beantwoorden

Leave a reply